Ya Allah , kurniakanlah kepada kami daripada pasangan-pasangan hidup kami, dan zuriat-zuriat kami apa sahaja yang menyejukkan mata kami dan jadikanlah kami sebagai ikutan bagi orang-orang yang bertaqwa . amin .

Wednesday, 28 November 2012

PART 2 : WELCOME to Hatyai


continue entry HATYAI ok . aritu PART 1 dah sembang yg nie PART 2 pulak .


FLOATING MARKET


 time nie mmg cuaca tgh hot & ramai org ok .


nak tau makanan sini HALAL or TIDAK tgk pd papan kat belakang sampan nie , tp kalau anda rasa was-was jgk nak makan better x pyh beli . just jalan-jalan jew .



EGG JELLY . comel kan .


 disbbkan makanan nie sgt comel , amik keputusan membeli .
satu itik = 30 bath / rm3 . tp xsdp la . suami ckp nak termuntah makan benda nie , nsb la ira xmakan dulu . last-last makanan nie membazir mcm tu jew  .
so pegajaran : jgn lihat pada rupa, rasanya belum tentu memuaskan .

 cantikkan bekas-bekas nie . fungsinya adalah mengisi minuman . idea nie menarik utk dibawa ke MALAYSIA .
Air dlm BULUH = 30bath / rm3
Air dlm bekas tanah liat = 25bath / rm2.50


 perkara wajib ^_^


suami & isONE .

time kat floating market nie umairah xdpt hadirkan diri sbb terlalu lena dibuai mimpi . TQ pada driver bas & pembantu bas sbb sudi menjaga umairah . ^_^


DAIICHI HOTEL

 Atuk & Nenek umairah (ibubapa suami)


 pergi jalan-jalan naik Tuk-TUk . sorang 20bath . kalau diowng minta lebih jgn byr , pesanan dari pemandu pelancong kitaowng . lagi satu sampai jew hotel korang kena terus amik kad hotel senang nak tunjuk kat pemandu . nnti diowng x phm plak bahasa kita , better tunjuk kad hotel .


 abaikan muka yg seberapa nie . ^_^


kesayangan KAMI

kami naik tuk-tuk utk ke PINK LADY . kira kalau kat ipoh nie mcm GERBANG MALAM, kalau kat KL plk mcm PS . perjalanan dari hotel lebih kurang 5minit naik tuk-tuk , kalau naik kaki mau 30minit kot sbb x tau jalan . hehehehe...


BAZAR PINK LADY

kat bazar pink lady just jalan-jalan cari makan . ira & suami mmg dr MALAYSIA lg xdew hati nak beli apa2 cuma nak makan jew . sbb kitaowng nie besaiz besar so nak cr pakaian besar-besar kat sini payah . so makan jew la pengubat kami . Hahahaha...

udang galah kalau siam panggil Khung . mmg fresh makanan diowng nie .


 muka kelaparan . kesian ...


ayam yg besar-besar . bila tgk makanan dwng nie mmg rasa lapor jew ... sampai balik MALAYSIA kenyangnya . hehehehe . pliz jgn percaya kenyataan yg dibuat :)


 11.11.2012 
back to MALAYSIA 


kitaowng kena checkout dari hotel dlm pukul 10.30am. sbb checkout awal bcoz byk tempat lagi nak dikunjungi . so pagi tu ingat nak ke PASAR tp umairah tido, xdpt la pg .


 cek-cek barang before naik bas , takut ada brg tertinggal .


 KENANGAN .


good gurl . umairah langsung x meragam dalam perjalanan . tq baby .




BUKIT MONYET




 MIL & FIL .
nak masuk ke Bukit Monyet nie kena byr 30bath seorang . but tmpt nie xda apa pun . tp dah disbbkan pakej kena ikut jew la . before masuk plk ada sesi tangkap gambar oleh photographer Bukit Monyet nie .


 B o o l a t


 ahli rombongan kami



 tempat nie mcm tempat besejarah la . lebih kurang mcm BUKIT BENDERA tp rasanya bukit bendera lagi best kot . hehehe..


 meriam diowng utk perang kot .


  mcm mana nak jdkan peha yg besar menjadi kecil ?????





 yg best kat Bukit Monyet nie adalah Coconut Ice-Cream . rasanya 20bath kot . ira pun lupa dah . tp mmg sedap .

after Bukit Monyet kitaowng terus ke Samila Beach . kat sini pemandu pelancong kata wajib singgah sbb ada patung duyung yg jd trackmark kot .


SAMILA BEACH




 kat sini pun ada coconut ice-cream .
menarik idea diowng nie .


 kat tepi-tepi pantai nie byk gerai-gerai yg jual makanan & cenderhati . harga berpatutan & u alls kena pandai tawar-menawar .


pemandu pelancong tu ckp kalau orang belum kahwin kalau pegang patung nie, insyallah akan dapat jodoh cepat . tp x tau la faktu tu BETUL or AUTA .


 after penat-penat , kitaowng terus pg makan . tempat kitaowng makan nie makanan dia smua fresh . main rebus-rebus jew . beras kat sini plk jjenis cpt kenyang  so makanan seafood yg fresh nie just ratah-ratah jew.


 udang yg besar-besar .


 1kg = 200bath = rm ??? cuba teka .




 pekerja pasar ^_^

abis makan-makan perjalanan terus ke DANOK utk pulang ke Malaysia . tp dlm group kitaowng ada permintaan utk singgah tgk gajah . sbb tempat gajah nie ada yg baru di buka di SONGKLA . so pemandu kami sporting, dia pun singgah .


CHANG PUAK CAMP






 kat sini kitaowng just jalan-jalan & tukar pampers umairah jew . sbb pasni perjalanan ke Danok amik masa dalam 1jam 30minit . time nie pun hari dah gelap nak hujan .


 ramai jugak org sbb nie tempat baru kan .


 500 bath = rm50 / seorang kalau nak naik gajah . masa untuk korang berada atas gajah selama 30minit . tp rugi la kalau hujan ^_^ . tp tempat nie x bole lama-lama sbb busuk !!!!


 gajah nie comel & dia paham bahasa kita .


 bergambar bersama gajah


 time nie rasa geli jew tp gagahkan diri . tiba-tiba tangan ira tekena belalai gajah, eeee...mmg nak mual . pastu trus wash tangan ^_^


kan best kalau gajah nie warna biru mcm kartun tu . hahahaha...


 tgk gajah tu senyum . comel @_@


abis kitaowng bau gajah so balik . masuk jew bas trus hujan lebat trus & perjalanan ke Danok dlm bdn keletihan so tidur je la utk sampai destinasi .


TAMAT

cerita

PHETAU-PHETAU HATYAI

nota hati : harap-harap dpt ke sana lg utk merasa ke oversea . xdpt jauh pg oversea dekat-dekat la dulu ^_^




PECAH KACA PECAH GELAS, DAH BACA HARAP BALAS {。^___^。}

11 000 comment:

L said...

waaa.. sonoknye akak dapat g jenjalan ngn fmly.. huu.. utg2.. xsabar nk ada bini.. =P

jom singgah baca sebentar.. =)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/11/7x-umur-dunia.html

Mommy_Cha said...

:)
like! ntah biler kitaorang nak g jenjalan ni...adess asik postpone jer :(

Dkna Abza said...

bestnya dapat melancong :)

cha said...

floating market tu mcm menarik je u. rambang mata tak?

ala i pun kurus je tp klau pg mane2 mesti pkir makan makan makan haha

Puan Ira said...

@L

cpt2 la kawin...

Puan Ira said...

@Mommy_Cha

ala...nnti ada tu dpt g melancong

Puan Ira said...

@Dkna Abza

mmg best dear..

Puan Ira said...

@cha

mmg rambang mata dear...u nnti dtg cameron meh la turun ipoh...

P U C A T said...

eww seronoknye jalan-jalannnnn.

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah..beshnya,, brape total kos agak2 nak kesana kak?

mnarik tgk sotong tu..segar sgt.

nur anis said...

bestnya dapat jalan-jalan ke negara orang...