Ya Allah , kurniakanlah kepada kami daripada pasangan-pasangan hidup kami, dan zuriat-zuriat kami apa sahaja yang menyejukkan mata kami dan jadikanlah kami sebagai ikutan bagi orang-orang yang bertaqwa . amin .

Tuesday, 10 July 2012

Adakah sy bukan mak yg sempurna ???

tajuk entry sedih ;(

ini kisah ira , bkn kisah sesiapa pun . now breastfeeding (bf) jd bualan semasa  ibuibu , makmak yg dah melahirkan bb . bila kita bf pelbagai boleh dibualkan . i wish congrat pd mommy yg bf bb diowng secara direct or pump . but i x bf my bb since bb lahir lg . sedih kan ;( . xsempurnakan sy sbgai ibu . mmg sgtsgt sedih & malu utk sy ceritakan tp x tertahan di dalam ati bila mak yg x bf bb dipndg sinis . siapa mak yg snggup nk lihat bb dia nagis krna kelaparan . maybe pelbagai kesilapan yg buat kita x bole bf bb . maybe sbb pegalaman almaklum first bb . kat sini i nk story permulaan kegagalan i utk direct bf my baby .

09.11.2011
    Nur Balqis Umairah dilahirkan , i ada story my pengalaman kat entry ni . masa ira melahirkan umairah, my shuamy besama ada dlm laboor room utk kuatkan smgt . tq shuamy . lahir je umairah di dunia , terus nagisnagis dan ira still bertenaga trus ckp kat nurse nak susukan bb . terasa sgtsgt nak SUSUKAN anak . nurse ckp tunggu cuci bb dulu . satu jam belalu, kuar dr wad umairah trus nagis maybe bb lapar . ira dakap bb dan trus letak kat cik B . tp pekara x diingini belaku . setitik susu pun tiada . dgn masalah nipple pendek , yg belah kiri nipple ke dalam plak . time tu TERsgt kecewa xdpt memberi sesuatu beharga yg bb inginkan . sapa mak yg sanggup tgk bb dia nagis kan . ira usaha sedaya upaya utk bf bb , ira pam ira urut ira tarik nipple . sampai mintk bantuan nurse utk bantu ira. bayangkan ira br besalin trima dugaan sebegini . hanya Tuhan jew tau ketika tu . bila bb nagis air mata ira trus menitis seiring tangisan bb . segala usaha ira buat tp x berhasil . sampai panggil bidan dtg ke hospital . last sekali ketua nurse dtg n check breast ira & dwng benarkan utk ira gunakan FM sbb breast ira x hasilkan susu maybe lambat utk menghasilkan . menangis ati nie bila susukan anak dgn FM tp sanggup kew sorang mak tu lihat anak dia kelaparan . di situ la bermulanya umairah diberi FM . time tu jgk besyukur sbb nursenursse faham situasi keadaan .

10.11.2011
    BB & mak discharge . alhamdulillah i ok & bb pn x kuning dn senang ati sbb xduduk lama2 kat hospital . dan bermula sesi berpantang selama 44hari . dan dalam masa berpantang nie jgk pelbagai dugaan . balik je rumah terus my mom masak kucai sbb org kata kucai membanyakkan susu kan . pelbagai usaha mak ira buat utk anak dan cucu dia . panggil bidan dtg urut, ira pam tp breast ira still x beri rangsangan . ramai makmak ckp bila susu x pam sakitnya bila B bengkak tp ira x rasa smua tu . ati mak mana bole tahan sbb x dpt susukan bb bila bb nagis . ira ketika tu hnya mampu bg FM utk umairah . bila mak ira tgk betapa susahnya ira nak susukan bb menitis air mata sorang mak lihat kesukaran anaknya . en.shuamy always bg sokongan tp dia slalu ckp " syg..jgn paksa " sbb xnak ira susah & sakit . dia tau betapa susahnya ira nak lalui smua nie..

11.11.2011
    nurse kk dtg utk cek bb & mak . my bb kuning & time tu i tpaksa tipu said i susukan bb takut kena marah . nurse suruh susukan bb dgn kerap utk elakkan kuning . sedihnya dlm ati nie , mcm mna la i nak menyusukan dgn kerap sdgkan i xmenyusukan bb . utk ilangkan kuning nie mak ira jemur pgpg bb , x bg pakai bg warna cream or kuning , last bg mandi air bunga apa ntah xingt la . terus bb ilang kuning . time nie ramai sdara mara dtg ziarah . every time org ziarah soalan pertama ditanya "susukan baby kew??" xde kew soalan nk tnya . kalau korang apa korang nak jwb ?? sedih x bila diaju soalan tu ?? mak dan suami byk menjwb bg pihak ira . dwng slalu ckp campur dah sbb susu x banyk . bila nurse kk dtg ira ada tnya mcm mana nak pnjgkan nipple sbb ira nak bb stuck time susu . pastu pam yg ira usu dia x stuck breast ira maybe cik B besar . nurse cadangkan amek picagari potong depan dia tu , guna utk tarikkan puting . ira buat dan terhasil la SUSU IBU . time tu gembiranya ati . wpun x sampai 1oz ira hasilkan sbb TERsgt pedih, ira susukan pd umairah . menitis air mata ni . smbil menyusukan ati ke ati bicara "umairah..nie susu mak, umairah minum yew...maafkan mak" . wpun nipple ira luka n bedarah, ira x penah putus asa . smpai tahap bila dipam susu ttp tiada yg ada hanya darah . sakit mmg teramat sakit . bila nurse kk dtg slalu minta pandangan dwng, smpai dwng pun sad  bila tau kes ira . ira tq kat mak, suami & nurse sbb memahami tp sad la bila org2 yg sinis je bla tau yg mak tu x bf bb . dwng kata kalau susu FM nie nnti anak x sihat, otak xbijak . bg i yg mendgr mmg la sedih kita xdpt bg yg terbaik utk anak . mak ira slalu ckp dulu mak x susukan kamu pun , tp kamu still bijak & sihat . mak ckp kesihatan & bijak anak tu bkn pada susunya tp pada didikannya . 

ini la kisah sy yg x bf bb secara direct or pam . bukan ira x usaha tp mungkin ada silap dimana kita pun x pasti . ati sorang mak mana snggup tgk anak dia lapar, sakit & sgalanya . kalau boleh sgala yg dihdapi oleh anak biar la mak yg tanggung . smpai skrg sy berusaha utk beri yg terbaik utk umairah . pada yg membaca jgn la memandang rendah pd seorang mak yg xdpt memberi susu sendiri pada anaknya . kita x tau apa yg berlaku pada masa akan dtg . ada mak yg sanggup sumpah anak & xrestu susu ibu yg diberikan kalau anak tu x dgr kata . knapa smua tu berlaku kalau kita menyusukan secara ikhlas ??? maafkan sy kalau apa yg diluahkan menimbul perasaan yg tidak puas ati dikalangan smua . sekian hasil nukilan sy ;)
  
 ilovebreastfeeding

 

PECAH KACA PECAH GELAS, DAH BACA HARAP BALAS {。^___^。}

5 000 comment:

NuRuL wHaTeVeR said...

sabar ira.. yg penting anak kita sihat=) tp akhirnya ira dpt juga rs bf sekejap kan walau sehari tetap berharga..
xpe yg penting skrg kita jaga n didik anak kita kan.. cm mak ira ckp.. mak x susu badan ira pn.. tp ira tetap bijak kan:)..

dh jgn pikir sgt k.. yg penting enjoy membesarkan anak ;)

izla said...

sabar ira yer. semua orang ada dugaan masing2.. mak mana yang tak sayangkan anak ye dak?
insyaAllah, ada rezeki anak kedua nanti, cuba lagi.
jangan putus asa dan jangan rasa down. Allah bagi kita dugaan untuk kita lebih dekat padaNya, tak gitu?

chill k!!

ieda said...

sabar dikk
x per .. nie semua dugaan darinya
kita jgn sedih2 ok ..
mgkin lepas nie , 2nd & 3rd bb akan dpt bff penuh kan ;)

Cikpuan rara said...

sedihnya ira.sabar eh dear.Allah menguji kita berlainan cara.tp umaira tetap sihat dan ceria.Alhamdulillah.

CikNaa said...

its oke dear..
jgn terlalu memikirkan itu.
anak org yg fully b.feed pn demam jgak. smua tu Allah dah tentukan..
janji umairah sihat yea.. at least Allah dh kurniakan kite permata hati. syukur..