Ya Allah , kurniakanlah kepada kami daripada pasangan-pasangan hidup kami, dan zuriat-zuriat kami apa sahaja yang menyejukkan mata kami dan jadikanlah kami sebagai ikutan bagi orang-orang yang bertaqwa . amin .

Wednesday, 18 April 2012

Labour Room

Hai u alls~~bertemu kembali..ira ada wat pre-loved harap2 terjual my pre-loved,,yeah!!

arini kita berpotpet about BERSALIN...crita ini adalah kesinambungan entri SINI ,siapa yg dah jadi ma mesti dapat rasa apa itu BERSALIN...mcm ira jugak..bagi ira bersalin adalah beautiful memories..ira selamat bersalin baby gurl secara normal & sgt2 bahagia selepas berlakunya kelahiran..ira pernah masuk wad sebanyak 3 kali sebelum ira besalin..kali pertama & kedua masuk belum besalin,kali ke 3 itu la finalnya..HeHeHe..ini la kisah before besalin...

First ira masuk wad sbb ira terasa sakit sangat di ari-ari..disbbkan terlalu risau + takut tanda-tanda nk besalin tuan chenta ajk pg HBI...kang xpsl besalin dirumah plk..sampai je HBI, nurse bole tnya soalan bg ira soalan stupid & diowng bole gelak2..bole korang imagine apa perasaan,bila kita dah sakit ada plak manusia mcm tu..rasa nak sepak laju-laju jew...kat HBI ira kena tahan 3jam & 4 kali selup...Ya Allah time diowng selup tu rasa nak jew teranjang doktor tu..4 kali selup tu doktor yg x sama..diowng ingt kita ni bhn ujikaji kot..geram jew rasa...last-last ira dibenarkan keluar wad sbb tiada bukaan cm lg...

Second, ira masuk wad sbb kesakitan yg luar biasa di ari-ari..& kak-kak kt opice pun sarankan ira pg klinik sbb muka ira pucat time work tu..mlm tu ira soh shuamy antar ira pg hspital but ira nekad x mau kew HBI sbb diowng x ikhlas + xsuka cr layanan diowng..ira soh shuamy antar ira ke HSS..sampai jew sna nurse2 sgt baik, diowng trus soh ira salin baju dan dok atas katil..diong trus cek ira & selup TP kali nie selup x sakit..sbb nurse buat dgn slow + hati2..kali nie bukaan hanya 1cm..ira bole ckp,la...br 1cm ke nurse..lmbt lg la nak besalin..ira kena tahan wad 3hari 2mlm..hehehe..mcm percutiaan plk..hari ke4 adalah Hari Raya Haji dn time tu ira merayu spaya dpt keluar wad sbb nak beraya,HaHaHaHa..mula-mula nurse xbg,bila doktor cek bukaan still 1cm & ira xdew rasa sakit pun so doktor bg keluar...tp doktor smpt tnya "why u nak keluar??"ira jwb sbb sy nak raya...sy nak mkn lemang, ketupat,biskut..hehehe...doktor tu pun gelak..tp ada sorang nurse smpt pesan kat ira before ira deliver,ira..u msti come back after 2days utk besalin...korang rasa btol x jangkaan nurse tu????yeeeeee...mmg TEPAT jangkaan nurse tu...nurse tu ahli nujum yg hebat..yeah!!!

time smbut hari raya haji tu, pas kenyang-kenyang mkn,ira dah Bleeding..ira rs x bermaya sgt..bila cek kat pad ada darah...time tu hati dupdapdupdap...dlm fikiran aku nk besalin dh kew...tp ira wat mcm x tau jew, sbb ada kwn kt hspital aritu pesan tnggu dah skit sgt2 br pg hspital so ira wat x tau jew la..tp ada bg tau shuamy yg ira bleeding...shuamy kata ok kita kena hati2..ari isnin ok, ari selasa pun ok tp sakit dah kuat dn darah lbh byk dr biasa...tp ira daya lagi utk Shopping!!hehehe...last supermarket ira singgah ialah GM...balik jew dr GM, ira dh x tentu hala..ira kta kt shuamy.."abang..syg nak besalin la.."shuamy apa lg trus gabra...cpt2 amek kunci & trus pg HSS..dn yg best tu sesampai jew tgk nurse yg baik2 tu ada..diowng smua senyum..diong ckp btol x tekaan diong..ira mampu senyum jew la..sbb dh sakit sgt2...ira msuk wad pkul 11.30 mlm..bila nurse cek bukaan still 1cm but nurse kata besok u msti besalin..ok la,ira x kisah la..janji besalin..so kali ke-3 msuk wad adalah final segalanya..hehehe..mlm tu ira mampu tido dgn lenanya wpun sakit..sampai kakak katil sebelah x sangka bsok pg tu ira dh besalin..bg ira sakit mcm mna skalipun kita perlu kmpul daya utk melahirkan bb dalam pewot..

mcm biasa la kalau dok hsptl, layanan mcm puteri raja.smuanya terhidang..wpun sakit breakfast ttp mkn,makan tetap makan,hehehe...& my chenta pg2 dh dtg..sblm shuamy pg kerja bcoz ada bnda penting dn i pn minta maaf kat shuamy & bedoa shuamy akan selesai before ira besalin..sblm tu pg2 pas subuh ira dah msg kt ma " mak..akak nak besalin,kalau bole mak dtg la hsptl..." u alls akan terasa rapatnya kita dgn emak kita bila kita nk besalin nnti..kekuatan emak kita la yg akan buat kita kuat utk besalin..emak ira smpai dlm pkul 10pg..time tu ira peluk cium mak ira kuat2 sbb rasa rindu sgt2...dua beranak nie saling nagis..sob..sob..sob :( time nie mmg sedih..mak ira smpt berpesan & ira mohon maaf kalau ira ada wat salah kat mak..tepat 10.30am hari Rabu ira serah diri dn trus masuk labour room...yg best kat HSS nie,kita xkan diselup kalau kita x serah diri..so u alls xkan rasa sakit..masa kemuncak ira sakit bukaan cm adalah 4cm..nurse kata u rest dlm labour room & nurse bg tau cr2 utk bukaan dgn cepat..time tu ira just ikut jew apa misi ckp..kalau dh misi tu mmg misi la kan..ada sorang misi nie mmg nujum..dia kata "adik..u akan besalin dlm pkul 2 lbh"..time tu tgk jam...lg 4 jam perlu tnggu utk 6cm buka..& pikir maybe shuamy smpt abis keja kot..ira dh ckp kt nurse yg shuamy nak masuk time ira besalin...time ira sakit air ketuban x pecah lagi wpun bukaan 7cm..so nurse tolong pecahkan..ramai kata SAKIT tp ira XDE rasa sakit pun..rasa mcm kencing jew..

sampai jew pkul 2.30ptg, ira dh x tahan..dn ayat terakhir yg ira jerit "misi!!!sy nak berak!!!" misi kata "xpew adik berak jew" dn diowng trus cek..ira bkn nak berak tp nak besalin..trus diowng bunyi siren & panggil shuamy..time tu rasa bersyukur sbb shuamy dapat teman time ira besalin...misi2 yg sambut bb ira sgt2 baik & ira sgt2 beruntung...ira cuma ikut saje apa arahan misi spya ira x rasa takut & sakit..hanya 2 kali teran ira selamat melahirkan NUR BALQIS UMAIRAH, time tu hanya ungkapan Alhamdulillah & linangan air mata menyambut bb ira..after besalin ira x terasa sakit sikit pun..yg rasa hanya bahagia..ini lah pengalaman indah besalin ira..

ira doakan sesiapa bakal ibu nnti dipermudahkan besalin & x perlu takut utk bersalin ok..jgn dengar cerita2 org..apa yg penting segala arahan misi kita follow jew sbb kita first bb...lagi satu jgn pikir yg besalin tu sakit yg penting kita perlu pikir ialah "aku perlu sedaya upaya utk melahirkan bb dalam kandungan", lagi satu yg slalu ira pikir,"kalau org beranak 10 pun bole xkan la aku beranak satu x bole"..imagine sakit mcm kita segugut kuat..itu jew...dn sentiasa berdoa,ok.

p/s : kesakitan besalin berbeza2 utk setiap wanita mengandung...jd jangan risau yew u alls~~ nie hnya pengalaman utk dikongsi sahaja..

Sekian my cerita, tq ^_^

*** HSI = Hospital Sungai Siput, HBI = Hospital Besar Ipoh



PECAH KACA PECAH GELAS, DAH BACA HARAP BALAS {。^___^。}

2 000 comment:

Cinta Boolat said...

...

Liyana said...

rase ngeri teringat besalin hr tuh.. mcm terasa2 lg pengalaman dijahit tu.. hehe..