Ya Allah , kurniakanlah kepada kami daripada pasangan-pasangan hidup kami, dan zuriat-zuriat kami apa sahaja yang menyejukkan mata kami dan jadikanlah kami sebagai ikutan bagi orang-orang yang bertaqwa . amin .

Monday, 15 October 2012

my supergurl admitted hospital :(


cerita nie berlaku 18.09.2012 so hampir sebulan cerita nie dah berlalu . bila anak sakit rasanya smua mak-mak akan risau . kalau boleh biarlah sakit tu mak yg tanggung dr anak yg tanggung . mcm cerita adik adam nie . ibu dia sgt kuat hadapinya :(

my supergurl admitted sbb cirit-birit melampau sampai kulit ponggong megelupas & demam terlalu tinggi sampai cecah 39 darjah celcius . time smua ini berlaku hanya Allah sahaja tahu betapa risaunya hati seorang mak . time tu kebetulan pulak suami i kursus . sungguh sedih nak menghadapinya seorang diri tp hati nie perlu kuat utk kesihatan umairah .

before masuk wad kena amik darah dekat sebotol kecik, time tu meraung la princess kesian tgk but time tu i x nagis sbb pernah tgk dia kena amik darah masa dia kuning dulu . so stady jew la kan . bila doktor soh masuk wad 18.09.2012 hati mula la sayu , nasib la ada kakak-kakak opice dan jiran aku yg kira akrab diowng byk membantu . tq KAK LIZA, KAK HAMSIAH & KAK CICI . before masuk wad pulak sekali lagi umairah kena amik darah BUT kali nie 2 botol ok . terkejut rasanya . i tanya utk apa amik darah nie , diowng ckp nak test samada keracunan or peyakit lain . time nie mmg x tertahan la rasanya , mengalir air mata seorang mak keluar . after amik darah diowng continue pulak cucuk umairah utk buat tempat  masukkan air bcoz suhu badannya terlalu tinggi . time nie lagi la x tahan , dan rasa nak marah kat nurse tu . dia jolokjoloknya jarum tu kat tangan umairah, rasa nak megamuk jew..kalau x bole jgn paksa la . x dapat tangan kanan, pindah tangan kiri , last sekali dekat kaki . 3 tempat akhirnya baru dapat . kita yg dewasa nie pun kalau kena cucuk dengan jarum dah sakit inikan budak kecik . last-last jarum kat kaki tercabut , melimpah darah & terus i ckp xpayah pasang jarum, & umairah terus trauma utk baring atas katil .


sedih atuk & nenek balik tinggalkan umairah .

bila anak dah trauma jadi susah jugak, dia xnak tido atas katil, nak tido berpangku . tp bila jadi macam nie smua mak sanggup wat apa sahaja janji anaknya sihat, berpangku pangku la . bila dah lena sgtsgt baru cuba letak atas katil, alhamdulillah nasib mahu .


anak...mak sayang sgt dengan umairah .

19.09.2012 suami i balik, dia minta pelepasan awal . alhamdulillah nasib boleh, ringan la sikit kesedihan nie bila berdua menghadapinya . tp malam 19.09.2012 nie malam yg xboleh lupa . ada seorang misi cina dia membuat dengan paksa lagi utk masukkan jarum ubat kat tangan umairah sbb suhu badan umairah cecah 40 darjah celcius, xsanggup nak hadapinya .dia bedung umairah sekuat2nya, umairah menjerit usah kira la wad belakang pun boleh dengar, yg airmata nie xterkata keluarnya, AKHIRNYA misi cina itu menyerah kalah . diowng x dapat cari urat kat umairah . so diowng ckp awak buat lah yg terbaik utk anak awak . malam tu i langsung x tido, asyik jelum2 air kat kepala anak . badan dia mmg panas . 


pg-pg dah kena mangun makan ubat :)


pagi besoknya i amik keputusan utk bg ubat luar sbb dah xdew cara lain . akhirnya berjaya jugak misi ira . tengah ari 20.09.2012 suhu supergurl dah kembali normal, alhamdulillah . keceriaan tergambar pada wajah umairah . pastu terus dia aktif nak bermain . suhu badan umairah yg stabil kena kekal sampai ke 21.09.2012. akhirnya umairah discharge 21.09.2012 . alhamdulillah .


cool fever teman setia umairah ^_^

bila dah lama duduk hopital mcm2 cadangan nak bg pada hopital , antaranya :

1) BUAIAN, sbb kadang-kadang budak kecik nie dah biasa tidur dengan buaian .
2) ubat perlu ditukar kalau ubat pertama diberi tidak memberi kesan pada pesakit .
3) ada hari-hari khas yg kaum lelaki boleh menjaga anak mereka . 

p/s : kalau anak demam panas jgnlah x ambil peduli sbb demam panas nie bole meyebabkan pelbagai penyakit . hati-hati yew ibuibu .


PECAH KACA PECAH GELAS, DAH BACA HARAP BALAS {。^___^。}

9 000 comment:

MizzTina said...

kesiannya tgk.. moga cpt sembuh ye

Nor Idayu Abd Rahman said...

Sedih baca... (T_T)

Sue-Rya Qistina said...

sedih je kan bila anak2 sakit/demam. anak saya pun pernah warded bln 2 dulu sbb rotavirus. huhuhuhu. anak2 bila x sihat, ibu2 mmg x lena tido malam.

CikNaa said...

mcm nak nangis ciknaa bace. xdpt bayangkan bl anak kene pakse inject2 camtu..nape la kejam sgt misi tu.. budak2 kot.. lembut2 cket xbleh ke?

Puan Ira said...

@MizzTinaalhamdulillah sekarang dah sihat

Puan Ira said...

@Nor Idayu Abd Rahmanayu yg bc pun sedih nie kan yg ira hadapinya :(

Puan Ira said...

@Sue-Rya Qistinammg sedih pun .

Puan Ira said...

@CikNaatu la..geramnya..

Puan Ira said...

@CikNaatu la..geramnya..