Ya Allah , kurniakanlah kepada kami daripada pasangan-pasangan hidup kami, dan zuriat-zuriat kami apa sahaja yang menyejukkan mata kami dan jadikanlah kami sebagai ikutan bagi orang-orang yang bertaqwa . amin .

Thursday, 22 March 2012

BF

BF ialah singkatan bg Breastfeeding..amat bertuah sesiap yg dapat BF babynya sendiri...ber++ bertuah kalau dapat BF bb dari lahir sehingga la baby tu umur 2 tahun atau bb kata TIDAK kpda BF...bg ibu to be yg bakal menimang cahaya mata, anda perlu belajar bagaimana utk BF bb dengan cr yg btol..& jgn malu bertanya.. ira nak share sikit maklumat tntg BF yg ira google..

Penyusuan susu ibu ialah memberi makan kepada bayi atau kanak-kanak muda dengan susu ibu terus dari payudara perempuan manusia (iaitu, melalui laktasi) dan bukannya dari botol bayi atau bekas lain. Bayi mempunyai refleks menghisap yang membolehkan mereka untuk menghisap dan menelan susu. Ia adalah disyorkan bahawa ibu-ibu yang menyusukan bayi selama enam bulan atau lebih, tanpa tambahan formula bayi atau makanan pejal. Selepas tambahan makanan pepejal, ibu-ibu dinasihatkan untuk meneruskan menyusukan bayi untuk sekurang-kurangnya satu tahun, dan boleh terus selama dua tahun atau lebih.
Susu badan manusia dalam bentuk sihat susu untuk bayi.  

Terdapat beberapa pengecualian, seperti apabila ibu mengambil ubat-ubatan tertentu atau dijangkiti dengan virus manusia T-lymphotropic, HIV jika tidak mengambil ARV, atau batuk kering yang tidak dirawat aktif . Penyusuan Susu Ibu menggalakkan kesihatan dan membantu untuk menghindari dari penyakit.

Memberi susu FM dikaitkan dengan kematian lebih dari cirit-birit pada bayi dalam kedua-dua membangun dan negara-negara maju.Para pakar bersetuju bahawa menyusukan bayi bermanfaat, dan mempunyai kebimbangan tentang formula tiruan tetapi terdapat pandangan yang bercanggah tentang menyusukan bayi berapa lama eksklusif kekal berfaedah.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan American Academy of Pediatrics (AAP) menekankan nilai penyusuan badan untuk ibu-ibu serta kanak-kanak. Kedua-dua mengesyorkan penyusuan eksklusif untuk tempoh enam bulan pertama hidup. AAP yang mencadangkan bahawa ini akan diikuti oleh menyusukan bayi yang ditambah untuk sekurang-kurangnya satu tahun, manakala WHO menyarankan bahawa menyusukan bayi ditambah terus sehingga dua tahun atau lebih.Walaupun mengakui kelebihan penyusuan badan, mengawal selia pihak berkuasa juga bekerja untuk meminimumkan risiko pemberian makanan tiruan.

PECAH KACA PECAH GELAS, DAH BACA HARAP BALAS {。^___^。}

0 000 comment: